al contingut a la navegació Informació de contacte

Fires i festes

Festa Major de Navès

La festa major de Navès es celebra el primer cap de setmana d'octubre, coincidint amb la festa de la Mare de Déu del Roser.

A més de la festa religiosa, la comissió de festes i des de l'any 2006 l'Associació de Joves de Navès, hi organitzen una sèrie d'activitats repartides durant el cap de setmana, com per exemple un sopar popular i una caminada d'orientació, entre d'altres.

Fira de Santa Llúcia

El segon cap de setmana de desembre es celebra la Fira de Santa Llúcia, una de les fires més antigues de Catalunya. És visitada majoritàriament per gent del Solsonès, i comarques veïnes.

Durant els últims anys s'ha convertit en una fira de caire artesà, tot i que anys enrera era un punt de compra i venda de bestiar per tota la gent d'aquests voltants.

La major part d'activitats es concentren el diumenge, tot i que durant la setmana es realitzen altres activitats, entre les quals destaca l'obra de teatre que cada any estrena en aquestes dates el grup de teatre local. També es fan conferències, espectacles de màgia...

Pessebre vivent de Vilandeny

Durant les dates de Nadal, al nucli de Vilandeny s'escenifica el pessebre vivent, que compta amb la col·laboració i la participació d'habitants de Vilandeny (Navès), i Gargallà i Sorba (Montmajor).

Des de fa ja més de quinze anys, els carrers i els portals de les cases es converteixen en quadres on es representen els diversos oficis antics i imatges de la vida de Jesús, en aquest llogaret envoltat de boscos i camps de conreu. Un espectacle popular de gran bellesa i sentiment.

Tots els visitants destaquen la naturalitat amb que estan integrats els més de vint quadres referents a escenes i feines de camp juntament amb les de tema bíblic.

Altres Festes Majors i aplecs

Besora

Festa major el primer diumenge de maig, el Roser de maig; altres festes el 15 d’octubre, Santa Teresa, i el 29 de novembre, Sant Serni.

Busa

Festa major per Sant Pere o el diumenge més proper; el 10 de juliol Sant Cristòfol, i l’Assumpció el 15 d’agost.

Linya

Festa major el segon diumenge de maig, i festa religiosa de Sant Andreu el 30 de novembre.

Navès

Festa de la patrona Santa Margarida el 20 de juliol, la festa major el primer diumenge d’octubre, el Roser.

La Vall d'Ora

A Sant Lleïr, el 27 d’agost, o el diumenge després.

La Selva

Festa major el primer diumenge de juny, i la celebració religiosa és el 23 de novembre, dia de Sant Climenç.

Pegueroles i Vilandeny

Festa religiosa i popular de sant Miquel el 29 de setembre, a Vilandeny.

Caramelles

El dilluns de Pasqua de cada any es fan les tradicionals caramelles. Es divideixen en dues rutes diferents que es van repetint cada dos anys. En una ruta s’arriba fins a Busa i en l’altra fins a La Selva. Es va fent rotació d’una desena de caramelles que es van cantant, unes d’elles dedicades a Navès, amb lletra de Neus Ballarà i música de Mn. Marià Miró.