al contingut a la navegació Informació de contacte

Història i patrimoni

El municipi de Navès, amb una extensió de 14.586 Localització_de_Navès_respecte_del_Solsonès.pnghectàrees, és el més gran de la comarca del Solsonès.

Es troba al sector oriental de la comarca, limita amb la comarca del Berguedà, del Bages, els altres pobles del Solsonès i amb una zona o subcomarca de Morunys. Tots aquests territoris eren part de l’antiga Vall de Lord.

El travessen de nord a sud els rius Aigua d'Ora (per llevant) i el Cardener (per ponent) i confluint a l'extrem sud del terme. El Cardener forma en part el límit occidental del terme que s'estén principalment als vessants orientals de la seva conca. La serra de Busa és el seu límit septentrional. Els plans de Navès s'estenen entre el riu Aigua d'Ora i el Cardener, ja prop de Cardona. Una gran part del territori és accidentada pels plegaments subpirinencs de la Depressió Central.

El nucli de Navès es troba a uns 610m sobre el nivel del mar, i la part més alta, a la muntanya de Taravil i la serra de Busa que arriba als 1.526m. Les terres baixes pertanyen a la Depressió Central i les altes ja s'aixequen en el Prepirineu.

El formen les parròquies o pobles de: Navès, Linya, Pegueroles i Vilandeny, Tentellatge, Vall d’Ora dins la conca del riu Aigua d’Ora; els de Besora, Peà, Les Cases de Posada, a la pendent del Cardener; i els de La Selva i Busa, al centre i a la part alta.

La població és disseminada en gran nombre de cases de pagès distribuïdes sobre un territori extens, cobert de densa i variada vegetació.

L'economia del municipi està basada majoritàriament per l'agricultura i la ramaderia. Durant els últims anys, amb l'augment del moviment turístic al municipi, podem destacar diversos establiments de restauració, turisme rural i agroturisme.

Document Actions